Recepty


 

Názov: Citrónová pena
Potrebujeme:

2 vajcia
50 g práškového cukru
1 dl vody
šťava z 1 citróna
10 g práškového cukru do snehu

Postup:

Žĺtky, cukor, voda a citrónovú šťavu šľahajte nad parou dotuha. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, zašľahajte doň cukor a potom ho vmiešajte do krému.


 


 

Názov: Ružová limonáda
Potrebujeme:

40 ml ružového sirupu 10 ml citrónovej šťavy 10 ml mandľového cukrového sirupu sóda (alebo voda) ľad

Postup:

Do pohára nalejeme ružový a mandľový sirup, citrónovú šťavu, dolejeme sódou a pridáme ľad.


 


 

Názov: Zázvorový čaj
Potrebujeme:

nastrúhaný čerstvý závor – 1 g na 3 dcl vody

Postup:

Do vriacej vody nastrúhajte závor, nechajte lúhovať asi 10 min. Čaj pite teplý, môžete si ho osladiť medom.


 


 

Názov: Čajový punč
 Potrebujeme:

¼ l čaju
12 cl rumu
4 ČL citrónovej šťavy
6 ČL brusnicovej zaváraniny

Postup:

Brusnice a citrónovú šťavu rozdeľte do dvoch pohárov, prelejte horúcim čajom a doplňte rumom. Poháre ozdobte kolieskom citróna.


 

Názov: Vínová limonáda
Potrebujeme:

400 ml bieleho vína, 100 ml citrónového sirupu, sóda, ľad

Postup:

Citrónový sirup rozdelíme do štyroch pohárov, prilejeme biele víno a dolejeme sódovou vodou. Podávame s ľadom a so slamkou.


 


 

Názov: Broskyňovo-mrkvový nápoj
Potrebujeme:

8 polovíc broskýň (z konzervy) 1/8 l broskyňového džúsu, 1/2 l mrkvového džúsu, 4 mrkvy, šťava s citróna, citrón a kôpor na ozdobenie.

Postup:

Z polovíc broskýň a broskyňového džúsu urobte pyré. Zmešajte s mrkvovým džúsom, dochuťte šťavou s citróna. Mrkvy nastrúhajte a pridajte do nápoja. Ozdobte citrónom a kôprom.


 


 

Názov: Zimný ovocný šalát
Potrebujeme:

150 g uvarenej ryže
100 g horúcou vodou sparených hrozienok
60 g sekaných olúpaných mandlí
3 PL tekutého medu
1 mandarínkový kompót (olúpané mandarínky)
3 kiwi
2 banány

Postup:

Uvarenú ryžu nechajte vychladnúť, premiešajte s ovocím nakrájaným na kúsky. Pridajte sparené hrozienka, posekané mandle, zalejte medom a premiešajte. Podávajte chladené.

TIP: Môžete ozdobiť kopčekom ušľahanej nesladenej smotany a ľahko poprášiť škoricou.