Potrebujeme: 1 rozšľahané vajce
100g zmäknutého masla
150g hladkej múky
125g kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
150g horkej čokolády
1/2 lyžičky vanilínovej esencie alebo 1 sáčok vanilínového cukru
Postup: Rozohrejte rúru. Čokoládu rolámte na štvorčeky a rozdrvte alebo nakrájajte na menšie kúsky. V mise vymiešajte maslo s cukrom na hladký krém. Postupne primiešajte vajce, múku, soľ, vanilínovú esenciu a sódu bikarbónu. Potom prisypte kúsky čokolády v premiešajte. na plech vyložený papierom kľaďte lyžičkou malé kopčeky. Nechajte okolo nich dostatok miesta. Keksy pečte 10-15 minút alebo kým nie sú zlato-hnedé.
250 g tvarohu
1 sladené kondenzované mlieko
5 PL práškového cukru
1 vajce
½ šálky mlieka
1 balíček vanilkového cukru
brusnicový kompót
1,2 dl šľahačkovej smotany
čokoládové trojuholníky
Tvaroh pretrite cez sito a postupne za stáleho miešania pridajte sladené kondenzované mlieko, cukor, žĺtok a mlieko. Z bielka a vanilkového cukru ušľahajte tuhý sneh, ktorý zamiešajte do tvarohu. Na dno širokého pohára na stopke dajte lyžicu kompótu, zakryte ho tvarohovým krémom, do stredu dajte znova lyžicu kompótu, dookola nastriekajte ušľahanú šľahačku a zapichnite 2 čokoládové trojuholníky.
250 g stuženého tuku (Iva)
160 g sušeného mlieka
160 g práškového cukru
60 g kakaa
Vo vodnom kúpeli rozpustite tuk, primiešajte sušené mlieko, práškový cukor a kakao. Do formičiek vložte nitku, nalejte čokoládu a nechajte stuhnúť. Čokoládové ozdoby zabaľte do alobalu.
450 g múky
1,5 ČL prášku do pečiva
200 g masla
5 vajec
300 g práškového cukru
80 g kakaa
2,5 dl mlieka
20 polovíc orechov
20 píniových a pistáciových jadier
50 g kandizovaných čerešní
na hrot noža postrúhaného muškátového orieška
Múku zmiešajte s práškom do pečiva, rozdrobte do nej maslo, pridajte vajcia, cukor, kakao, postrúhaný muškátový oriešok a s mliekom zarobte cesto. Vyvaľkajte ho, dáme na vymastený plech a ostrým nožom naznačte štvorce s rozmerom 8 x 8 cm. Do stredu každého štvorca dajte polovicu orecha, dookola symetricky rozložte píniové a pistáciové jadrá a kúsky kandizovaných čerešní a upečte v horúcej rúre (asi 30 minút). Vychladnutý koláč pokrájajte.
40 dkg hladké múky
¼ l šľahačky
25 dkg masla alebo Ramy
Všetky suroviny spracujte na cesto a nechajte odstáť v chladničke, potom ho rozváľkajte na hrúbku 0,5 cm (nie menej alebo viac, inak sa nevyfúknu!) - a vykrajujte kolieska - radšej menšie. Piecť do ružova na strednej výške v rúre pri teplote 200 °C so zapnutými špirálami zhora aj zospodu. Pečte rýchlo. Horúce obaľujte v práškovom cukre.
½ kg hladkej múky
200 g práškového cukru
100 g medu
3 celé vajcia
½ ČL jedlej sódy
trochu mletej škorice a vonných klinčekov
lieskové oriešky
So surovín spracujte cesto, v dlaniach urobte guľôčky a dajte ich na vymastený plech. Vrch potrite studenou vodou a do stredu každej vtlačte oriešok. V predhriatej rúre upečte.
30 dkg práškového cukru
40 dkg polohrubej múky
1 dl oleja
½ l mlieka
2 PL kakaa
1 ČL škorice
1 ČL sódy
perníkový prášok
2 PL lekváru
2 vajcia
Všetko dobre vymiešajte a dajte piecť. Rúru predhrejte na 250 °C, pečte 30 min. Na koláč môžete natrieť lekvár. Polejte čokoládovou polevou.
TURECKÝ MED STAREJ MATERE
POTREBUJEME
4 bielky
18 dg práškového cukru
3 lyžice medu
10 dg mandlí alebo lieskových orieškov
POSTUP
Ušľahať sneh z bielkov a cukru, pridať med a miešať v miske ponorenej do horúcej vody, až kým masa nezhustne.
Potom pridať mandle, odstaviť a masu natrieť medzi karlovarské oblátky.
Krájať teplé!
PEČENÝ KAPOR
Potrebujeme:
•1 kapra ( asi 1 či 1,5 kg) •drvenú rascu •citrónovú šťavu •5 strúčikov cesnaku •petržlenovú vňať •soľ •maslo
Postup:
Kapra deň pred prípravou namočíme do mlieka. Na druhý deň, teda na Vianoce očisteného kapra, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, zvonka i vnútra potrieme drvenou rascou, prelisovaným cesnakom a posekanou petržlenovou vňaťou. Uložíme ho do pekáča dobre vymasteného maslom a vo vyhriatej rúre upečieme do mäkka.
Parížská šlahačka
Paletu vianočných chutí krásne doplní lákavá, nadýchaná, tmavá parížska šľahačka. Táto čokoládová šľahačka ozvláštni chuť mnohých pokrmov a naviac je veľmi efektná. Jej kombináciou s bielou šľahačkou môžeme hostí nadchnúť. A najefektnejšie je spojenie bielej a parížskej šľahačky na jedinom pokrme. Ovocný alebo zmrzlinový pohár môže byť celkom jednoduchý, ale nápaditá kombinácia oboch šľahačiek ho urobí dokonalým. Kvôli väčšiemu efektu posypeme bielu šľahačku čokoládovou ryžou, parížsku šľahačku naopak posypeme kúskami bielej čokolády. Parížskou šľahačkou plníme ovocné košíčky, torty, veterníky (odpaľované cesto), ďalej bezé a piškótové torty, je tiež vítanou súčasťou ovocných a zmrzlinových pohárov. A do kávy? Tiež to je lahôdka!
Správne ušľahať šľahačku je niekedy umenie. Smotanu na šľahanie musíme pred šľahaním dobre vychladiť. Nádoba, v ktorej budeme šľahať, musí byť vychladená a suchá. Na trvanlivej šľahačke nesmieme prehliadnuť upozornenie, že pred šľahaním ju je nutné vychladiť na 4 °C, čo nesmieme zanedbať. Ak je to možné, nepoužívame stužovače a do šľahačky nedávame samozrejme ani cukor.
Ako pripraviť parížsku šľahačku?
Jej chuť je rafinovaná, nezameniteľná a nenapodobiteľná. Jej príprava pritom nie je nič zložité – potrebujeme len dobré suroviny a trochu času (asi 2,5 hodiny), šľahačka nebude hotová hneď.
Potrebujeme: 1 litra čerstvej smotany na šľahanie, 400 g horkej čokolády (jemnej, kvalitnej, nakrájanej na kúsky).
Musíme sa vyhnúť trvanlivej smotane na šľahanie, je nutné použiť čerstvú.
Smotanu nahrievame v hrnčeku, tesne pred bodom varu do nej pridáme čokoládu. Hrnček potom odsunieme z platničky a miešame zmes, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom dáme na dve hodiny do chladu. Po dôkladnom vychladení začneme šľahať – hmotu poctivo šľaháme ručným šľahačom asi 10 – 15 minút, až kým nedosiahne tú správnu konzistenciu. Šľahačka musí byť hustá a hebká a napenená.
Suroviny:
1,2 dl červeného vína prevareného so škoricou, 0,5 dl cukrového sirupu (asi 20 g cukru), 1,2 dl slabého čaju, z 1/2 citróna šťava, 0,8 cl rumu
Postup:
Do menšieho hrnca nalejeme škoricové víno, cukrový sirup, čaj, spolu privedieme do varu, odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom.
Ešte horúci grog nalejeme do nahriatych pohárov, dolejeme rumom a podávame v pohároch s kovovou objímkou a lyžičkou.
Suroviny:
1kg kyslej sudovej kapusty aj so šťavou, 2 l vody, 1-2 údené ryby ( v lete alebo v jeseni vyčistíme, nasolíme a dáme vyúdiť úplne do sucha pstruha alebo iné sladkovodné ryby a odložíme ich na túto príležitosť), 2 alebo viac domácich klobás, 2 hrste sušených húb, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ podľa potreby - samotná kapusta býva dosť slaná a slané sú aj údené ryby.
Postup:
Všetky suroviny dáme do hrnca a prikryté varíme do zmäknutia aby kapustnica zostala číra. Uvarenú klobásu a ryby vyberieme na podnos, osobitne uvaríme zemiaky a vodu z nich scedíme do kapustnice, bude chutnejšia. Kapustnicu podávame so zemiakmi prípadne kúskami klobásy. Ryby sa jedia zvlášť. Kapustnicu možno zjemniť smotanou.
½ kg kryštálového cukru
0,7 dl vody
5 g masla
citrón
kakao
mandle
kandizované ovocie
Cukor zalejte vodou a dajte variť. Keď začne sirup hustnúť, vlejte ho do kameninovej nádoby, pridajte maslo a rýchlo miešajte. Keď masa začne tuhnúť a dá sa formovať, rozdeľte ju na niekoľko častí, do každej časti osobitne pridajte rozličné príchute a sformujte do malých tehličiek, ktoré po zaschnutí zabaľte do papierikov.